Hem » född 1960 när kan jag gå i pension

född 1960 när kan jag gå i pension

by peacock
0 comment

Född 1960: När kan jag gå i pension?

Oron kring pensionen är mer än förståelig, och det är helt naturligt att undra över när det är dags att gå i pension. Om du är född 1960 har tiden nästan kommit för dig att njuta av dina gyllene år. Men när kan du egentligen gå i pension? Låt oss ta en snabb titt på hur pensionssystemet fungerar i Sverige.

Pensionsålder

Pensionsåldern är den tidpunkt då man kan börja ta ut sin allmänna pension och är i allmänhet mest beroende av när man är född. Alla som är födda efter 1960 har både en lägsta och en högsta pensionsålder, vilket innebär att det finns möjlighet att välja mellan att gå i pension tidigare eller senare.

Födelseår Lägsta pensionsålder Högsta pensionsålder
1958 61 år 68 år
1959 62 år 68 år
1960 62 år 69 år
1961 och senare 64 år 69 år

Om du är född 1960 är din lägsta pensionsålder 62 år. Men bör du gå i pension så snart du kan?

Är det bäst att gå i pension tidigt?

Att gå i pension tidigt kan låta lockande, men det är viktigt att väga för- och nackdelarna. Visst, du får mer fritid och kan njuta av dina pensionärsliv tidigare. Men om du går i pension innan du är berättigad till full allmän pension så kommer din pension att bli lägre.

Vad påverkar den allmänna pensionen?

  • Lön: Ju mer du tjänar under arbetslivet, desto högre blir din pension.
  • Du tjänar in: Du tjänar in för din pension fram till 69 års ålder. Ju längre du arbetar, desto högre pension får du.
  • Utbetalningstiden: Ju senare du går i pension, ju kortare blir utbetalningstiden och ju högre blir den månatliga pensionen.
  • När du börjar ta ut pensionen: vänta längre med att ta ut pensionen, optimerar de återstående fonderna du har samlat.

Som en liten påminnelse: allt handlar om att väga för- och nackdelarna för att se vad som passar bäst för din livsstil och prioriteringar. Så trots att din lägsta pensionsålder är 62 år, kanske du vill arbeta några år längre för att optimera dina pensionsförmåner!

Du gillar kanske också

Peacock.nu