Hem » hur många timmar i veckan är heltid

hur många timmar i veckan är heltid

by peacock
0 comment

Vad innebär heltid och hur många timmar i veckan är det?

Har du någonsin undrat hur många timmar i veckan som egentligen räknas som heltid? Det kan vara en viktig information när vi jämför olika jobberbjudanden eller helt enkelt vill få en större förståelse för arbetsmarknaden. Olika länder har olika definitioner när det kommer till heltid, men vi ska fokusera på Sverige och hur många timmar i veckan som heltid innebär här.

Hur många timmar i veckan är heltid i Sverige?

En normal arbetsvecka för en heltidsanställd i Sverige är vanligtvis 40 timmar per vecka. Många arbetsgivare har också kollektivavtal på plats som kan justera dessa timmar beroende på omständigheterna för just din arbetsplats. Så det är alltid bra att läsa igenom ditt anställningsavtal för att få en bättre uppfattning om vad som gäller just dig.

Arbetstyp Timmar per vecka Normal arbetsdag
Heltid 40 timmar 8 timmar
80% heltid 32 timmar 6,4 timmar
50% heltid 20 timmar 4 timmar
Deltid (lägre än 50% heltid) N/A N/A

Faktorer som kan påverka antalet timmar

Som nämnt ovan kan antalet timmar per vecka för heltid vara något annorlunda beroende på olika faktorer som arbetsgivare, kollevtivavtal och branschen som du arbetar i. Här kommer några exempel som kan påverka antalet timmar för heltidsanställda:

  • Vissa arbetsgivare har överenskommelser om att arbeta sammanlagt 37,5 timmar per vecka när två timmar per vecka tas ut i form av obetald rast.
  • I vissa branscher som sjukvården kan arbetstiden variera mycket beroende på schemaläggning.
  • Det kan också finnas säsongsvariationer i timantalet, till exempel för människor som arbetar inom turism och jordbruk.

Så även om det finns en generell riktlinje för hur många timmar i veckan som heltid innebär, kan den faktiska siffran variera beroende på dina specifika omständigheter. Kom ihåg att alltid läsa igenom ditt anställningsavtal och diskutera detta med din arbetsgivare för att få en klarhet i vad som gäller just dig.

Du gillar kanske också

Peacock.nu