Hem » hur tungt släp får jag dra med be-körkort

hur tungt släp får jag dra med be-körkort

by peacock
0 comment

Hur tungt släp får jag dra med BE-körkort?

Du har säkert undrat hur mycket last du faktiskt får dra med ditt BE-körkort. Oroa dig inte, vi ska gå igenom allt du behöver veta om hur tungt släp du får dra med ett BE-körkort.

Vad säger reglerna?

Ett BE-körkort ger dig rätten att köra en kombination av bil och släp där bilens totalvikt inte överstiger 3 500 kg och dragfordonets totala vikt inte överstiger 4 250 kg. Kombinationen är viktig här – så du måste se till att du inte överstiger vikterna för både bilen och släpet tillsammans.

Körkortsklass Max totalvikt på bilen Max totalvikt på släpet
B 3 500 kg 750 kg
BE 3 500 kg 3 500 kg
C1E 7 500 kg 12 000 kg
CE Över 3 500 kg Obegränsad

Hur räknar jag ut vad jag får dra?

För att räkna ut hur mycket du får dra med ditt BE-körkort måste du veta följande information:

  1. Totalvikt på din bil
  2. Totalvikt på släpet

Därefter ska du se till att kombinationen av bilens totalvikt och släpets totalvikt inte överstiger 4 250 kg. Om du behöver dra ett tyngre släp får du överväga att ta ett annat körkort, som till exempel C1E eller CE.

Exempel:

Du har en bil med en totalvikt på 2 000 kg och ett släp med en totalvikt på 2 000 kg. Kombinationen av dessa två är 4 000 kg, vilket är under gränsen på 4 250 kg för BE-körkort. Därför får du dra detta släp med ditt BE-körkort. Bravo!

Förhoppningsvis hjälpte det här inlägget dig att få en bättre förståelse för hur tungt släp du får dra med ditt BE-körkort. Kom ihåg att alltid dubbelkolla bilens och släpets totalvikt innan du ger dig ut på vägarna, och kör försiktigt!

Du gillar kanske också

Peacock.nu