Hem » när blir man kallad till mammografi

när blir man kallad till mammografi

by peacock
0 comment

Vad är mammografi och varför är det viktigt?

Mammografi är en typ av röntgenundersökning som används för att upptäcka tidiga tecken på bröstcancer. Det är en viktig del i att upptäcka och behandla bröstcancer så tidigt som möjligt. Men när blir man egentligen kallad till mammografi?

Åldersgruppen för mammografi

I Sverige kallas kvinnor mellan 40 och 74 år till mammografi. Screeningprogrammet varierar dock något mellan regionerna, så exakt när man blir kallad kan bero på var man bor. Generellt sett bör man bli kallad vartannat år, men det kan också vara bra att kolla upp med sin vårdcentral om man är osäker.

Ålder Utökat Screeningintervall Allmänt Screeningintervall
40-49 Varje år Vartannat år
50-74 Vartannat år Vart tredje år
75 och äldre Individuell bedömning Ej rutinmässig screening

Vad händer när man kallas till mammografi?

När man blir kallad till mammografi får man vanligtvis ett brev som informerar om tid och plats för undersökningen. Man behöver inte förbereda sig på något särskilt sätt, men det kan vara bra att undvika att använda deodorant eller parfym på undersökningsdagen, eftersom det kan påverka bilderna.

Mammografi utförs av en röntgensjuksköterska och innebär att man placerar bröstet mellan två plattor som komprimerar det för att få en så tydlig bild som möjligt. Undersökningen kan kännas obekväm eller smärtsam, men tar vanligtvis bara några minuter.

Resultatet av mammografi

Några veckor efter undersökningen får man besked om resultatet. Om inga avvikelser hittas behöver man inte göra något mer förrän nästa kallelse. Om det finns något att utreda vidare kan man få komma tillbaka för ytterligare undersökningar, såsom ultraljud eller biopsi.

Det är viktigt att komma ihåg att mammografi är ett effektivt verktyg för att upptäcka tidiga tecken på bröstcancer, men det finns ingen garanti för att alla fall upptäcks. Så glöm inte att också själv känna efter eventuella förändringar i dina bröst och kontakta vården vid misstanke om något inte står rätt till.

Du gillar kanske också

Peacock.nu