Hem » är skärtorsdagen en röd dag 2023

är skärtorsdagen en röd dag 2023

by peacock
0 comment

Är du en av dem som undrar om är skärtorsdagen en röd dag 2023? Oroa dig inte, vi har svaret för dig! I dagens artikel kommer vi att svara på denna fråga och ge dig mer information om skärtorsdagen och vad det innebär.

Vad är skärtorsdagen?

Skärtorsdagen, som infaller på torsdagen före Påsk, är en kristen helgdag som firas till minne av Jesu sista måltid med sina lärjungar. Det är även dagen då Jesus tvättade sina lärjungars fötter som en ödmjuk gest av kärlek och tjänande. Skärtorsdagen markerar början på påskens heliga tre dagar, som leder fram till Påskdagen.

Är skärtorsdagen en röd dag 2023?

Nej, skärtorsdagen är inte en röd dag eller helgdag i Sverige. Det innebär att de flesta arbetsplatser och butiker är öppna som vanligt under denna dag.

Datum Dag Helgdag?
6 april 2023 Skärtorsdag Nej
7 april 2023 Långfredag Ja
8 april 2023 Påskafton Ingen officiell helgdag, men många arbetsplatser är stängda
9 april 2023 Påskdagen Ja

Varför är inte skärtorsdagen en röd dag?

Den svenska kalendern har flera röda dagar som är införda som officiella helgdagar. De flesta av dessa dagar infaller antingen på helger eller firas för att fira viktiga händelser i svensk kultur och historia. Eftersom skärtorsdagen inte anses vara en sådan viktig dag i Sverige, är den inte en röd dag.

Andra viktiga dagar kring påskhelgen

– Förutom skärtorsdagen finns det andra viktiga dagar kring påskhelgen, som också är del av påskens heliga tre dagar.

  • Långfredag: Denna dag är en röd dag i Sverige och minnesdagen över Jesu korsfästelse och död.
  • Påskafton: Trots att det inte är en officiell helgdag, är de flesta arbetsplatser och butiker stängda på denna dag. Det är dagen då påskgodis, påskägg och påskris blir populära element i firandet.
  • Påskdagen: Denna dag är en röd dag och firas som en glädjens dag då Jesus har uppstått från de döda.

Så, nu vet du att skärtorsdagen inte är en röd dag 2023! Vi rekommenderar att du kollar med din arbetsplats innan helgen för att se om de har några särskilda event eller eventuella arbetstidsförändringar kopplade till helgen. Oavsett om du firar skärtorsdagen eller inte, hoppas vi att du har en trevlig påskhelg!

Du gillar kanske också

Peacock.nu