Hem » Guide: Så här fixar du ett budget dop

Guide: Så här fixar du ett budget dop

by peacock
0 comment

I Sverige är det både mycket vanligt och uppskattat att ha dop för familjens nykomling. Det är en fin dag som delas med släkt och vänner. Men ett dop kan vara väldigt kostsamt, speciellt om släkten är stor och vännerna många. Och som förälder vill man självklart arrangera en fantastisk och minnesvärd dag. Därför har vi i den här artikeln valt att ta upp tips och idéer på hur det går att hålla kostnaderna nere kring arrangemanget av en dopfest.

Mat och dryck

För många är det en självklarhet att ha mat, dryck eller fika på dopdagen. Det här kan givetvis dra upp kostnaderna rätt rejält om det är många gäster inbjudna.

Ett sätt att hålla kostnaderna nere här är att inte hyra in catering utan göra det själv. Kanske kan du bjuda in familjen eller närmaste vännerna på bakkväll där ni förbereder fikat inför dopet. Eller starta i god tid för att baka och tillaga lite mat varje dag fram till dopdagen.

Du kan spara in ytterligare pengar på att handla på lågprisaffärer som bland annat Lidl. Håll koll på kampanjer och försök planera menyn efter nedsatta varor samt storpack på dryck.

Inbjudningar och tackkort

Att få ett fysiskt inbjudningskort till dopet är roligt för gästerna. Här kan du som förälder spara in på kostnaderna genom att tillverka dina egna kort. Det finns många bra tips på nätet hur du kan göra egna fina inbjudningar, som inte tar alltför lång tid att tillverka.

Om du inte är så pysslig av dig kan du ta ett fotografi på barnet i fråga som du skriver ut och använder som inbjudnings- eller tackkort. Det finns mängder av appar och hemsidor där du kan få hjälp med att styla fotot med doptema om du vill det.

Se även till att informera gästerna om senaste datumet de ska bekräfta om de kommer att delta eller inte. Anledningen till det är att det är viktigt att veta för att du inte ska behöva fixa med mat och dryck för personer som inte kommer.

Lokaler

När det kommer till att hyra lokaler inför dopet gäller det att vara ute i god tid. Om ni vill ha en samling efter själva ceremonin hos Svenska Kyrkan finns det ofta en lokal att låna i anslutning till dopet. Är det så att kyrkan inte kan bistå med lokal till samlingen efteråt finns det några olika alternativ. Har ni plats kan ni ha tillställningen hemma. Är dopet på sommaren går det även utmärkt att ha mat och fika ute på gården. Det här gör att ni sparar in en hel del pengar eftersom ni inte behöver hyra någon lokal då.

Dekoration

Att köpa dekorationer behöver inte kosta speciellt mycket. Om du planerar dopet i god tid kan du hålla ögonen öppna för extrapriser och rea på de dopdekorationer du vill ha.

Utöver det kan du även sänka kostnaderna i den här kategorin genom att pyssla ihop egen dekoration. Bjud över vänner eller gör det till en mysig familjeaktivitet med din partner. Ta ett gäng ballonger och skapa en härlig uppsättning som kan pryda lokalen. Det är inte dekorationerna som är i fokus, utan själva dopet så du behöver inte känna stress för att behöva fixa med en massa pynt.

Vet du med dig att någon vän eller släkting nyss haft dop kan du dubbelkolla om de har kvar pynt. Du kan även återanvända pynt du haft till tidigare födelsedagar eller andra evenemang.

Dopkläder

Det är en självklarhet att både föräldrar och barn vill känna sig fina på dopdagen. Därför finns det ibland en uppfattning om att det är en stor summa pengar som måste gå till dopkläderna. Men det finns flera olika sätt att hålla kostnaderna nere även här.

För det första kan du kolla med släkten om det finns en dopklänning för ditt barn att ärva eller låna. Det här sparar dig pengar men är även fint för att det är ett tillfälle att föra en dopklänning vidare i släkten.

Och vem vet, kanske skapar du nu en ny tradition där dopklänningarna fortsätter att föras vidare efter ert dop.

När det kommer till föräldrarnas kläder går det givetvis utmärkt att även här fråga vänner eller släkt om det går att låna något för dagen. Annars finns det stora möjligheter att hitta fina kläder second hand både online och i butik.

Fotograf

Givetvis vill ni föreviga dopdagen i form av foton. Att hyra in en fotograf kan vara väldigt dyrt om ni inte känner någon personligen. Det ni kan göra för att spara in pengar här är antingen att fråga en vän eller släkting om de kan tänka sig att agera fotograf under dagen.

Vill ni dock hyra in en fotograf men ändå hålla kostnaderna nere, kan ni hålla utkik efter någon som är relativt ny i branschen. Nya fotografer har ofta en prisstege där de tar jobb för lägre arvoden i början av karriären.

Du gillar kanske också

Peacock.nu