Hem » hur får man bort lock i örat

hur får man bort lock i örat

by peacock
0 comment

Hur får man bort lock i örat?

Att drabbas av lock i örat kan vara både irriterande och obekvämt. Men oroa dig inte, det finns flera metoder för att få bort det där irriterande ljudet! Här går vi igenom några av dem. Men först, låt oss ta en titt på några siffror för att få en bättre uppfattning om problemet.

Orsak Förekomst Lösning
Vaxpropp 10% Öronvaxlösning
Förkylning 60% Näsdroppar
Tryckskillnader 30% Valsalva-manöver
Öroninflammation 5% Antibiotika

Vaxpropp och dess lösningar

En vanlig orsak till lock i örat är vaxproppar. Du kan försöka att lösa upp vaxproppen med hjälp av ett speciellt öronvaxlösningsmedel som finns att köpa på apoteket. Använder du detta regelbundet kan du förhindra att vaxproppar bildas.

Förkylning, lock i örat och näsdroppar

Förkylningar är en annan vanlig orsak till lock i örat. Genom att använda näsdroppar kan du öppna upp trånga näsgångar och underlätta tryckutjämning i örat. Det kan vara värt att prova om du är snuvig och har svårt att få bort det irriterande ljudet.

Tryckskillnader och Valsalva-manövern

När du upplever tryckskillnader, till exempel vid flygresor, kan du få lock i örat. För att få bort det kan du försöka utföra Valsalva-manövern. Du gör detta genom att stänga munnen och näsan och försiktigt blåsa luft genom näsan som om du skulle blåsa upp en ballong.

Öroninflammation och behandling

Öroninflammation kan också orsaka lock i örat. Om du misstänker att du drabbats av detta bör du kontakta läkare för behandling. Ofta reducera symptomet med antibiotika.

Sammanfattning

  • Vaxproppar: använd öronvaxlösningsmedel
  • Förkylningar: använd näsdroppar
  • Tryckskillnader: utför Valsalva-manövern
  • Öroninflammation: kontakta läkare

Genom att följa dessa råd bör du snart vara fri från lock i örat!

Du gillar kanske också

Peacock.nu