Hem » Hur länge får en hund vara ensam?

Hur länge får en hund vara ensam?

by peacock
0 comment

Hur länge får en hund vara ensam hemma? Ja, det är en fråga som du bör ta reda på innan du skaffar hund. Om du väljer att skaffa hund är det viktigt att förstå att det medför ett stort ansvar. Hundar är flockdjur och de mår och trivs bäst tillsammans med sin flock, sin familj. Därför är den första frågan du ska ställa dig själv när du vill skaffa en hund om du har den tid det kräver. 

En valp på 8 veckor kan inte vara ensam hemma alls. En lite större valp kan vara ensam, men inte heller då några längre stunder. När valpen är liten behöver du vänja den vid att vara ensam hemma. Till en början får du prova att lämna den endast korta stunder. Se till att valpen är rastad och lite trött, då går det lättare. Då kan du börja med att lämna den kanske en minut eller två.

Sen kan du öka tiden allt eftersom valpen börjar vänja sig och att den känner sig trygg. Går du för fort fram kan den bli otrygg och du får börja om träningen från början. Ha tålamod, din valp är ju en bebis!

En vuxen hund kan vara ensam några timmar

Hur länge får en hund vara ensam enligt lag? Jordbruksverkets allmänna råd säger att en hund bör rastas regelbundet, var sjätte timme. Men det är inte säkert att din hund mår bra av att vara ensam så länge – det kan vara individuellt mellan olika hundar. Hundar har olika personligheter och olika behov precis som människor.

Det sägs att en vuxen hund brukar vara okej om den är ensam mellan max 4-5 timmar om dagen. Du behöver göra din egen bedömning av hur just din hund mår av att vara ensam och anpassa dig efter hundens behov. Blir det för länge för din hund kan hunddagis vara ett alternativ. 

Hund i bilen

Hur länge får en hund vara ensam i bilen? Enligt Jordbruksverket får hunden vara ensam i bilen högst 3 timmar om bilen står stilla. Det ska vara god ventilation. Hunden kan inte heller lämnas ensam i en varm bil, även om bilen står i skuggan med fönstren på glänt. Det blir snabbt varmt i bilen och hunden kan få värmeslag och dö. 

Du gillar kanske också

Peacock.nu