Hem » The popular commentator Jacob Hård

The popular commentator Jacob Hård

by peacock
0 comment
commentator 2

Jacob Hård är en av Sveriges mest folkkära journalister och känd för sin långa tid på SVT där han jobbat som sportjournalist i över trettio år. Mest omtyckt har han kanske varit i rollen som kommentator för tävlingar i längdskidor, men det är långt ifrån allt han har hunnit med. 

Snabba fakta om Jacob Hård

ÅlderFöddes 5 januari 1955
FamiljTre barn tillsammans med exfrun, och numera sambo med Petra
KommenterarFrämst längdskidor och friidrott 
UtmärkelserStora Journalistpriset 2020

Jacob Hårds jobb som kommentator

Jacob Hård har gjort mycket under sin karriär som journalist. Majoriteten av hans yrkesår har spenderats på SVT där han har jobbat sedan 1986. Det han, eller kanske snarare hans röst, är mest känd från är alla de kommentatorsjobb han har haft. Tillsammans med Anders Blomquist ingick han exempelvis i det radarpar som kommenterade många av längdskidtävlingarna hos SVT.

Jacob Hård har ofta suttit i kommentatorsbåset och han har hunnit kommentera tillsammans med många olika kollegor även om vissa samarbeten varit vanligare än andra. 

Några av de idrottsevenemang han brukar, eller brukade, kommentera är:

  • Världscupen och VM i längdskidor
  • Friidrottsgalor och VM i friidrott
  • Vasaloppet

I övrigt har Hård hunnit med många andra saker, dels som journalist men även i andra roller. Han var bland annat duktig på friidrott själv, innan karriären som journalist, och har också gjort en del andra saker som följd av sin karriär. 

Några exempel från Jacob Hårds karriär:

  • Höll sommarprat i Sommar i P1 2021
  • Skriver artiklar och krönikor för SVT
  • Vann Stora Journalistpriset 2020
  • Röstskådespelade i TinTin 1971 och Zoolympiska spelen 1992
  • Var en lovande 800-meterslöpare för IFK Lidingö

Jacob Hård har en ögonsjukdom

Förutom hans omtyckta färdigheter som journalist och kommentator finns det vissa andra, lite tråkigare, saker som Jacob Hård har blivit omtalad för. Under VM i Falun 2015 fick han mycket frågor kring sitt utseende, något som kanske inte är så vanligt för en person som jobbar med sin röst.

Frågorna handlade om huruvida Jacob Hård hade börjat sminka sig eftersom tittarna tyckte att han verkade ha fått så mörka ögonfransar. Det visade sig dock att han inte alls sminkade sig, utan att han istället var sjuk. Hård har nämligen gått ut med att han har drabbats av ögonsjukdomen grön starr.

Grön starr är en ärftlig sjukdom som alltså påverkar ens ögon. Att Hård har sjukdomen var inte så överraskande eftersom hans mamma lider av samma sak. Sjukdomen kan på sikt förstöra synnerven och utan behandling kan man bli blind. För Jacob Hård ska det inte vara någon risk eftersom han tar medicin, men det är också just medicinen som gör att han får mörka och tjocka ögonfransar.

Privatlivet för Jacob Hård – familj, sambo och adlig släkt

Jacob Hård är en hyfsat privat person som mest fokuserar på sitt jobb när det kommer till hans offentliga uppdrag. Därför är det kanske inte alla som vet så mycket om hans privatliv, men då och då kommer det fram information i olika intervjusammanhang.

Hård har tre barn som alla är i tjugo- till trettioårsåldern. Barnen har han tillsammans med sin före detta fru som han skiljde sig från 2009, och innan barnen blev vuxna levde de ett varannan vecka-liv. Efter skilsmässan har dock Hård hittat kärleken igen, och sedan några år tillbaka bor han tillsammans med sin sambo Petra.

Något annat som inte alla vet om Jacob Hård är att hans fullständiga namn är Bror Sven Jacob Hård af Segerstad. Hård af Segerstad är en adlig ätt som familjen alltså är en gren av. Förutom det så var Jacobs pappa, major Karl Hård, chef inom Arméstabens kartdetalj. Tyvärr gick han bort redan 1980.

Du gillar kanske också

Peacock.nu