Hem » när ska man byta däck mönsterdjup

när ska man byta däck mönsterdjup

by peacock
0 comment

När ska man byta däck mönsterdjup

Vi har alla varit där – vi står inför en bil och funderar över när det är dags att byta däck, specifikt när det gäller mönsterdjup. Oroa dig inte, det är en vanlig fråga som vi ska besvara här!

Vad är minimikravet för mönsterdjup?

Först och främst är det viktigt att känna till minimikravet för mönsterdjup på däcken. I Sverige är det lagkrav på att sommardäck ska ha minst 1,6 mm mönsterdjup, medan vinterdäck ska ha minst 3 mm.

Däcktyp Minimikrav mönsterdjup Rekommenderat mönsterdjup
Sommardäck 1,6 mm 3 mm
Vinterdäck 3 mm 4-5 mm

Hur mäter man mönsterdjupet?

För att mäta mönsterdjupet på däcken kan man använda ett mönsterdjupsmått eller en enkel mynttrick. Sätt en 1-krona mynt i däckets mönster och kolla om myntets gula kant försvinner. Om den gula kanten är dold, är mönsterdjupet säkert över 3 mm.

När är det egentligen dags att byta däck?

Om däckens mönsterdjup är nära minimikravet är det hög tid att byta dem för att säkerställa god säkerhet och väggrepp. Dessutom kan det vara dags att byta däck om de är gamla, spruckna eller har ojämnt slitage.

Här är några tips:

  • Byt däck när mönsterdjupet är nära minimikravet
  • Glöm inte att kontrollera däckens ålder och slitage
  • Om du kör mycket, kontrollera mönsterdjupet oftare.

Sammanfattningsvis är det viktigt att hålla ett öga på mönsterdjupet på dina däck och byta dem när det behövs. Genom att följa ovanstående tips och rådgivningar kan du säkerställa att du alltid har rätt mönsterdjup och trygg väggrepp för säker körning.

Du gillar kanske också

Peacock.nu