Hem » ont i övre delen av ryggen gravid

ont i övre delen av ryggen gravid

by peacock
0 comment

Ont i övre delen av ryggen gravid

När du är gravid är det vanligt att uppleva olika slags kroppsliga förändringar och besvär, som ofta är helt ofarliga. Hör du till dem som upplever ont i övre delen av ryggen under graviditeten? Det finns flera möjliga orsaker och här kommer vi att utforska några av dem.

Varför får man ont i övre delen av ryggen under graviditeten?

Det finns flera anledningar till varför du kan uppleva smärta i den övre delen av ryggen under graviditeten:

– Förändring i kroppsställning: När du bär på en växande bebis innebär det en ökad belastning på din kropp. Din kroppsställning förändras naturligt för att anpassa sig efter den nya tyngdpunkten, vilket resulterar i extra belastning på den övre delen av ryggen.
– Hormonella förändringar: Under graviditeten producerar din kropp hormonet relaxin, som gör dina ligament och muskler mer elastiska för att förbereda din kropp för förlossningen. Det kan också göra att du känner dig mer öm och smärtkänslig.
– Stress: Många kvinnor upplever en ökad stressnivå under graviditeten. En spänd kropp kan blockera blodflödet till dina muskler, vilket kan resultera i stelhet och smärta.

Orsak Beskrivning Åtgärd
Förändring i kroppsställning Den ökade belastningen på kroppen kan leda till smärta i övre delen av ryggen. Träna och stärk dina muskler, korrigera din hållning.
Hormonella förändringar Produktion av hormonet relaxin kan försvaga ligament och muskler. Tala med din barnmorska om smärtlindring och vila mer ofta.
Stress Spänningar i kroppen kan blockera blodflödet och orsaka smärta. De-stressa genom att göra andningsövningar och praktisera mindfulness.

Tips för att lindra smärtan

  • Motionera regelbundet: Stärk din rygg och core-muskulatur genom lätt träning som anpassats efter din graviditet. Rådgör alltid med din barnmorska eller läkare innan du börjar ett träningsprogram.
  • Massage: Få en professionell massage av någon som är utbildad för att behandla gravida kvinnor. Det kan hjälpa till att minska muskelspänningar och lindra smärtan.
  • Vila: Ge din kropp vila då den behöver det under graviditeten. Avstå från att lyfta tunga saker och överbelasta ryggen.
  • Stöd: Använda en stödjande kudde eller valk när du sitter för att hjälpa din rygg att få rätt stöd.

Graviditet är som sagt en tid av förändring, så det är viktigt att anpassa sig efter dessa förändringar. Med rätt stöd och vilja kan du lindra den smärta som kommer med ont i övre delen av ryggen gravid.

Du gillar kanske också

Peacock.nu