Hem » P3 Historia – en guide till de bästa avsnitten

P3 Historia – en guide till de bästa avsnitten

by peacock
0 comment

Vet du när drottning Njinga eller Eleonora av Akvitanien levde? Vad var upptakten till Stockholms blodbad eller den vansinniga häxjakten på 1600-talet? Vill du veta vem Pocahontas egentligen var? I podden P3 Historia från Sveriges Radio får du veta mer om historiens kända, okända och ökända personer. 

TemaPodd om historiska händelser och historiska personer
ProgramledareCecilia Düringer
Startade2017
Längd på avsnittCirka 50-60 minuter
PublikVuxna och äldre barn

Dokumentär historia lär dig något om allt

P3 Historia är en podcast som varje vecka släpper en ny kort dokumentär om en historisk person. Genom den historiska huvudpersonen får du en inblick i en historisk händelse eller en längre utveckling. Alla avsnitt är lite olika men har ungefär samma upplägg. Berättande blandas med upplästa scener och intervjuer med gästande experter.

Det som utmärker P3 Historia är att personerna kan vara riktigt välkända, som till exempel Saladin eller Greta Garbo, eller näst intill okända, som till exempel änglamakerskan Hilda Nilsson eller slavflickan Malinche. Utbudet spänner över allt från antiken till modernismen.

Men vilket kan räknas som bästa avsnitt? Svaret är så klart att det beror på vad man själv tycker är intressant. Här kommer i alla fall ett djärvt försök för några olika teman.

Andra världskriget och 1900-talet

1900-talet var en enormt händelserik period. Det är visserligen lite orättvist att jämföra detta århundrade med tidigare, eftersom vi har tillgång till så mycket mer information om det gångna seklet. Men både första och andra världskriget, samt utvecklingen av demokratier och diktaturer gjorde det till en hejdundrande berg-och-dalbana.

Det finns hela 35 avsnitt om 1900-talet i podden P3 Historia. Går det att rangordna dem? Vem är så dumdristig? Jodå, här kommer en något subjektiv fem-i-topp-lista:

 1. Sophie Scholl – studenten som trotsade Hitler
 2. Dag Hammarsköld – med världen på sina axlar
 3. Elsa Laula Renberg – rebellen från Sápmi
 4. Karin Boye – dikter, damer och depression
 5. Kurt Gerstein – nazistbödel eller sanningsvittne?

Sveriges Radio lyfter fram trotsarna

Ett återkommande tema i P3 Historia är banbrytare och personer som på något sätt har gått sin egen väg, ibland mot svåra odds och till hårt motstånd. Det kan till exempel handla om klassresenärer som Charlie Chaplin eller aktivister som Marsha P. Johnson. I flera avsnitt får du möta personer du troligtvis aldrig ens hört talas om. I andra avsnitt får du veta mer om kända individers okända sidor.

Några exempel på kända personer i den här kategorien med sin egen historia i P3:

 • Nostradamus – stjärnskådare
 • Rani Lakshmibai – krigardrottning i Indien
 • Mary Shelley – författare till Frankenstein
 • Grace O´malley – piratdrottning på Irland 
 • Olaudah Equiano – frihetskämpe
 • Bonnie och Clyde – gangsterpar

Bästa avsnitt om antiken och medeltiden

Ju längre tillbaka man går i historien, desto tätare blir dimman. Det krävs mycket mer av en person eller händelse för att fortfarande vara känd efter hundratals eller till och med tusentals år. P3 Historia gräver gärna fram berättelserna som ligger allra längst ner i lådan.

Om du gillar tidsperioden från historiens början till medeltiden finns flera avsnitt du säkert kommer gilla. De fem favoriterna är:

 1. Digerdöden – när skräcken kom till Europa
 2. Eleonora av Akvitanien – medeltidens mäktigaste drottning
 3. Kublai Khan – sex sidor av en världshärskare
 4. Caligula – från guldkalv till galenpanna
 5. Hildegard av Bingen – medeltida multigeni

Cecilia Düringer lär ut mer än bara krig

Om du är trött på krig, våld och sjukdom kanske du vill rymma in i de sköna konsterna för en stund. I P3 Historia presenterar Cecilia Düringer flera avsnitt som handlar om författare, sångare och konstnärer. Det är dessvärre ingen garanti för att avsnittet saknar elände, för det är trots allt plågade själar som det handlar om.

Några av de mest omtyckta avsnitten i den här kategorin handlar om:

 • Frida Kahlo – konstnär
 • Coco Chanel – designer
 • Nina Simone – sångerska
 • Carl Michael Bellman – skald
 • Jenny Lind – operasångerska
 • Greta Garbo – skådespelerska

Dokumentärer om historia tar aldrig slut i lager

Det är som sagt egentligen fullständigt omöjligt att lista de bästa avsnitten av P3 Historia. Det kommer ju dessutom nya avsnitt hela tiden. Men när det finns så mycket att ta sig igenom kan det ju vara uppskattat med någon som guidar en. 

Det bästa med att historien är att den inte tar slut. Man kan forska om historia i all oändlighet, utan att ens komma i närheten av att hitta allt. Du kommer säkert hitta fler än en person som du inte kände till. Du kanske till och med blir en riktig historienörd och gör livet odrägligt för dina närstående. Det är bara att sätta igång!

Du gillar kanske också

Peacock.nu