Hem » Sven-Erik Magnusson – en värmländsk legend

Sven-Erik Magnusson – en värmländsk legend

by peacock
0 comment
SVEN1

Sven-Erik Magnusson var en legendarisk frontfigur i Sven-Ingvars så länge att många trodde att det var han som hette Sven-Ingvar. Efter en makalös karriär, över sex årtionden, där han gjort det rumsrent att sjunga på klingande värmländska, kastade han slutligen in handduken 2017. Men bandet och allt det Sven-Erik byggt upp, lever vidare genom hans son Oscar som nu turnerar land och rike runt med pappas oförglömliga låtskatt.

Snabbfakta om Sven-Erik Magnusson:

Vad var Sven-Erik känd för?Som sångare, gitarrist, klarinettist och saxofonist i dansbandet Sven-Ingvars
Hade Sven-Erik familj?Ja, Sven-Eriks fru Eva Magnusson, sonen Oscar och dottern Johanna 
När dog Sven-Erik?Han dog 2017
Var hittar man Sven-Erik Magnussons grav?Sven-Eriks gravsten finns på Gamla kyrkogården i Karlstad

Sven-Erik Magnusson – privatpersonen

Sven-Erik kom från en arbetarbakgrund i värmländska Slottsbron. Sven-Ingvars bildades 1956 i Slottsbron, när Sven-Erik bara var 13 år gammal. De äldre skolkompisarna Sven och Ingvar (därav namnet) var också med i konstellationen. Sven-Erik valde att sjunga på sin dialekt, vilket säkert bidrog till populariteten. 

Han hade enkla vanor, men när pengarna från musikkarriären började rulla in så köpte han sig som 25-åring en villa i Kroppkärr i Karlstad. Medelst tvättmaskin! Med detta som lockbete fick Sven-Erik till slut fatt i sin fru Eva och de gifte sig i maj 1980. Oscar föddes 1981, dottern Johanna tre år tidigare. Efter hans död 2017 sände SVT en dokumentär om hans liv och alla framgångar och motgångar.

Sven-Ingvars genom tiderna

Under 60-talet blev Sven-Ingvars flickidoler och skivorna, som var många, sålde guld. Därefter floppade deras filmprojekt rejält; “Under ditt parasoll”, en värmländsk vilda västern, blev ett riktigt fiasko som ledde till att bandmedlemmarna fick skulder på miljonbelopp. De fick vänta tills skivan “I Frödingeland” 1971 innan de finansiellt var tillbaka på banan igen. 

Sven-Ingvars hade en period på 80-talet när det var lite stiltje och inget direkt drag under galoscherna. Men så byttes några medlemmar ut och nya låtar skrevs – och under det tidiga 90-talet fick bandet ett lyft igen med ny ung publik och spelning på Hultsfredsfestivalen.

Sven-Ingvars har haft 55 sånger på Svensktoppen. 2016 tog de plats i “Swedish music hall of fame”. Deras popularitet ser inte ut att sina. På YouTube har till exempel låten “Så många mil så många år” över 4,3 miljoner visningar. 

Kända låtar med Sven-Ingvars:

 • Te’ dans mä Karlstatösera (1961)
 • Fröken fräken (1964)
 • Min gitarr (1964)
 • Ett litet rött paket (1966)
 • Säg inte nej, säg kanske (1966)
 • Kristina från Vilhelmina (1966)
 • Jag ringer på fredag (1967)
 • Torparrock (1985)
 • Sommar och sol (1990)
 • Två mörka ögon (1991)
 • Byns enda blondin (1994)

Några album med Sven-Ingvars:

 • Sven-Ingvars (1964)
 • Nu är vi här… Igen! (1968)
 • I Frödingland (1971)
 • Lika ung som då (1996)
 • Nio liv (1998)

Sven-Erik Magnussons kamp och sista tid 

Under 2000-talet eskalerade pressen på bandet och Sven-Erik, vilket ledde till en överkonsumtion av alkohol. Detta gjorde att han lades in på ett behandlingshem under 2006. Därefter blev Sven-Erik tagen för rattfylla och efter att ha brutit reglerna för fotboja fick han spendera tid i fängelse. Oscar har sagt i intervjuer att denna svåra tid gjorde att familjen trots allt svetsades samman och kom närmare varandra.

2010 fick Sven-Erik Magnusson cancer. Bandet fortsatte uppträda, men i perioderna med dåliga värden var det tyst. 2017 somnade då slutligen Sven-Erik in, dödsorsaken var prostatacancer. Han hyllades med en staty på Sandgrundsudden i Karlstad, där Sven-Ingvars brukade spela varje sommar, och fortsätter göra.

Sven-Erik Magnussons son tar över skutan

Oscar Magnusson gick med i Sven-Ingvars 2006 och blev efter Sven-Eriks död och på dennes begäran bandets frontfigur. De uppträdde, och Oscar sjöng, på Sven-Eriks begravning. Han har i intervjuer sagt att hans pappa är med honom i allt han sjunger. 

“Så mycket bättre” på TV4 ägnade ett av sina program 2017 till att göra hyllningar till Sven-Erik Magnusson. Då kom även Oscar Magnusson dit och framförde en låt där han sjöng “duett” med Sven-Erik, det vill säga hans inspelade röst. Mycket känslosamt för alla inblandade och vilken fantastisk hyllning till denne värmlänning som själv var för ödmjuk ville vara med i TV och prata om sig själv.

Du gillar kanske också

Peacock.nu