Hem » trycka fram små vita klumpar i halsen

trycka fram små vita klumpar i halsen

by peacock
0 comment

Vad är små vita klumpar i halsen?

Har du någonsin upplevt att trycka fram små vita klumpar i halsen? Det kan vara både obehagligt och irriterande, men vad är det egentligen? Dessa små klumpar kallas för tonsillstenar eller tonsilloliter och bildas i halsmandlarnas kryptor (fickor) på grund av ackumulering av matrester, döda celler och bakterier. De kan ge dålig andedräkt, ont i halsen och ibland en känsla av att något fastnar i halsen.

Orsaker och förebyggande av tonsillstenar

Det finns ett antal faktorer som kan orsaka bildandet av tonsillstenar. Dessa inkluderar dålig munhygien, rökning, konsumtion av mycket mjölkprodukter samt infektioner i halsen. För att förebygga bildandet av dessa klumpar är det viktigt att hålla en god munhygien genom att borsta tänderna regelbundet, använda munskölj och undvika överdriven konsumtion av mjölkprodukter och tobak.

Tonsillstenar Orsaker Förebyggande
Små vita klumpar i halsen Dålig munhygien, rökning, mjölkprodukter, infektioner Borsta tänderna, använda munskölj, undvika överdriven konsumtion av mjölkprodukter och tobak
Kan ge dålig andedräkt och ont i halsen Ackumulering av matrester, döda celler och bakterier Regelbunden tandläkarbesök och halsundersökningar

Hur kan man behandla tonsillstenar?

Om du redan har tonsillstenar finns det några tillvägagångssätt för att bli av med dem. Försök försiktigt trycka fram dem med en bomullspinne eller en tandborste. Om detta inte fungerar kan du prova gurgla med saltvatten eller använda en oral irrigator för att skölja bort dem. I svårare fall kan en läkare eller tandläkare hjälpa till att ta bort dem, eller i sällsynta fall rekommendera en tonsillektomi (borttagning av halsmandlar).

Sammanfattning

Små vita klumpar i halsen, kända som tonsillstenar, kan vara obehagliga och orsaka dålig andedräkt och ont i halsen. Genom att hålla en god munhygien och undvika riskfaktorer som rökning och överdriven konsumtion av mjölkprodukter kan du förebygga bildandet av dessa klumpar. Om du redan har tonsillstenar kan du prova olika metoder för att trycka fram dem eller i vissa fall konsultera en läkare eller tandläkare för behandling.

Du gillar kanske också

Peacock.nu