Hem » Aron Andersson – paralympier, äventyrare, föreläsare

Aron Andersson – paralympier, äventyrare, föreläsare

by peacock
0 comment

Aron Andersson är äventyraren och paralympiern som tävlade i Let’s Dance 2022. Efter att ha fått cancer som sjuåring förlorade han funktionen i benen och använder sedan dess rullstol. Men rullstolen har inte hindrat honom utan snarare lett honom ut på nya äventyr. Idag syns han främst som föreläsare och han driver sitt eget företag.

Snabbfakta om Aron Andersson

Ålder34 år (född 26 januari 1988)
FamiljFru, Anja Malmberg
HjälpmedelRullstol 
MeriterTävlat fyra gånger i paralympics, Första person att bestiga Kebnekaise i rullstol

Aron Anderssons cancer satte honom i rullstol 

Aron Andersson beskriver sin barndom som lycklig. Han föddes den 26 januari 1988 och växte upp i radhus i Nacka med mamma, pappa och två yngre bröder, Leo och Hugo.

Julen 1995 fick Aron ont av att sitta ner. Smärtan visade sig bero på cancer. En stor tumör växte i ländryggen. På sin 8-årsdag fick han sin första cellgiftsbehandling. När det visade sig att cellgifter och strålningsbehandling inte räckte opererades Aron 1997. Operationen gjorde att Aron blev förlamad och förlorade full funktion i benen. Han är sedan dess rullstolsburen.

Aron Andersson tävlade i Paralympics fyra gånger

Väldigt snart efter att Aron Andersson fått sin första rullstol började han prova på olika idrotter. Han satsade hårt redan som ung och blev bra på flera sporter. På elitnivå har han tävlat i segling, friidrott och kälkhockey.

2006 tävlade han för första gången i Paralympics. Som deltagare i kälkhockeylaget deltog han i vinterparalympics i Torino. Laget slutade på sjätte plats. Redan två år senare tävlade han igen. Den här gången som friidrottare i sommarparalympics i Beijing 2008.

Totalt blev det fyra Paralympics för Aron Andersson:

 • Torino 2006, kälkhockey
 • Beijing 2008, friidrott
 • Vancouver 2010, kälkhockey
 • Sochi 2014, kälkhockey

Aron Andersson satsade också målmedvetet på att kunna tävla i Paralympics i London 2012. Men på grund av en skada i höften som krävde operation missade han det. Det blev också slutet för hans elitkarriär.

Aron Andersson – äventyrare i rullstol 

En tid senare antog Aron Andersson utmaningen att cykla till Paris. Hur man cyklar om man inte kan använda benen? Aron använde sig av en armcykel. Snart tog han sig upp på Kebnekaise som den första någonsin att göra detta med hjälp av rullstol. Så var hans liv som äventyrare igång. 

Några av Aron Anderssons äventyr:

 • Armcykel till Paris 2013
 • Besteg Kebnekaise 2013
 • Svensk klassiker, Lidingöloppet, Vasaloppet, Vansbrosimmet och Vätternrundan 2014
 • Simmade över Ålands hav, 37 km på 13 timmar 2015
 • Besteg Kilimanjaro 2016 
 • Ironman Hawaii 2017
 • Svenskt rekord i antal fallskärmshopp, 145 hopp på 24 timmar 2021

Aron Andersson är gift med Anja Malmberg

2018 stod det bröllop mellan Aron Andersson och flickvännen Anja Malmberg. Hon jobbade under en tid tillsammans med Aron i hans företag, Aron Andersson AB. Under 2022 har det cirkulerat rykten om att Aron blivit skild. Enligt hänt.se bor paret numera på skilda adresser, men är fortfarande gifta. Aron Andersson ska ha sagt att de fortfarande är vänner.

Var har vi sett Aron Andersson de senaste åren?

 • 2016 programledare för SVT:s Lilla Sportspegeln
 • 2017 sommarpratare i Sveriges radio
 • 2019 TV 4:s program ”Vinnarskallar” 
 • 2019 ambassadör för Musikhjälpen tillsammans Arantxa Alvarez 

Aron Andersson idag – föreläsare och författare

Aron Andersson driver sitt eget företag, Aron Andersson AB. Han är ute som föreläsare och pratar om hur du når dina mål och maximerar din potential.

Aron Andersson har skrivit två böcker. Den ena är en barnbok som vill inspirera barn. ”Aron Tiger bestiger berg” gavs ut 2018 och säljs fortfarande. Den andra boken är självbiografisk. ”Möjligheter” berättar Arons historia. Allt från cancerdiagnosen som sjuåring till äventyren i hela världen. Boken beskrivs också som en coachingbok som inspirerar läsaren att hitta balans i livet och göra rätt val.

Aron Andersson föreläser om hur du förverkligar dina drömmar

Efter pandemin är fokus i Arons föreläsningar hur du förändrar din mentala inställning när omständigheterna runt omkring gör att du är begränsad. Under pandemin skedde stora förändringar i de flesta människors liv. Hur vi umgicks med andra människor, hur och var vi jobbade, hur mycket vi höll oss isolerade. Alla dessa förändringar drabbade oss utan att vi kunde styra över dem. Aron Andersson menar att vi i en sådan situation ändå kan påverka vår egen mentala inställning till det som händer. Hur hittar du motivation, drivkraft och inspiration i ett sådant läge? De här frågorna vill Aron Andersson besvara i sina föreläsningar. Han erbjuder såväl digitala föreläsningar, som föreläsningar på plats.

Du gillar kanske också

Peacock.nu