Hem » Lena Wisborg – Emil i Lönnebergas lillasyster

Lena Wisborg – Emil i Lönnebergas lillasyster

by peacock
0 comment
FILMS2

Många av oss minns Ida, Emil i Lönnebergas lillasyster som blev upphissad i flaggstången hemma på gården i Katthult. En roll som Lena Wisborg tog sig an redan som femåring. Hon gjorde det bra och lämnade avtryck i folkets hjärtan. Efter nio år i branschen bestämde hon sig för att lämna rampljuset och istället fokusera på att arbeta med olika hantverk.

Korta fakta om Lena Wisborg Candinger

Fullständigt namnLena Elisabeth Wisborg Candinger
Yrke förrBarnskådespelare 1971– 1979
Yrke senare – idagArbetat som frisör, maskör och med andra hantverk
GenombrottEmils syster Ida i Emil i Lönneberga
Född24 September 1965 Huddinge Stockholm
MakeMats Inge Candinger

Lena Wisborgs filmroller i Astrid Lindgren produktioner

  • 1971 Emil i Lönneberga – Ida
  • 1972 Nya hyss av Emil i Lönneberga – Ida
  • 1973 Emil och griseknoen – Ida

Lena Wisborg och Björn Gustafsson 

Tillsammans med bland annat Björn Gustavsson spelade Lena Wisborg in tre filmer. Han som den snälla drängen Alfred i Katthult och hon som Emils syster Ida. Tillsammans gjorde de många hyss. 

Filmerna är skapade efter Astrid Lindgrens berömda böcker om den blonde busige pojken Emil i Katthult som alltid ställde till hyss. Trots att det är ett tag sedan minns många scenerna när Emil förpassades till snickerboa där han täljde sina träfiguren medan han skulle begrunda sina synder. 

Eller vem får fortfarande inte upp bilder i huvudet på lillasyster Ida längst upp i flaggstången dit Emil hjälpt henne så att hon skulle se hela vägen till Katthult. Eller den gången han fastnade med huvudet i den fina soppskålen.

1975 – 1976 Visades Emil i Lönneberga som tv-serie. Den gick i en säsong och innehöll 13 avsnitt baserade på de tre filmerna om Emil i Lönneberga. Lena Wisborg och de övriga huvudrollsinnehavarna fanns även i denna utgåva.

Tillsammans med Lena och Björn fanns flera stora namn på rollistan

  • Allan Edwall – Anton Svensson (Emil och Idas pappa)
  • Emy Storm – Alma Svensson ( Emil och Idas mamma)
  • Björn Gustafson – Drängen Alfred
  • Maud Hansson – Pigan Lina
  • Carsta Löck – Krösa-Maja

I filmerna fick Lena Wisborgs karaktär Ida sjunga några visor som idag har blivit klassiker. Den mest kända är Idas sommarvisa som många har härliga sommarminnen till. Textförfattaren var Astrid Lindgren och kompositören Georg Riedel (Emil och griseknoen 1973).

Sen har vi förstås även sången Lille katt, även den sjungen av henne med samma textförfattare och kompositör (Nya hyss av Emil i Lönneberga 1972).

Det var inte bara Ida som sjöng. Emil hade en sång om platsen han tillbringade mest tid på, Du käre lille snickerbo (Nya hyss av Emil i Lönneberga 1972).

Sista rollen som barnhemsbarn i Katitzi

Den 2 december 1979 började serien Katitzi på SVT2 som baserades på Katarina Taikons böcker. Serien handlade om ett barnhem och livet där. Platsen var inte specificerad utan kunde vara var som helst i Sverige. Lena Wisborg spelade Gullan, en av Katitzi bästa vänner. Serien var i 6 delar och gick en säsong.

Vad hände med Jan Ohlsson och Lena Wisborg?

Karaktärerna från Katthult fick fortsätta i en sovjetisk tv film 1985 och även i en animerad familjefilm 2013. Personen som spelade Emil, det vill säga Jan Ohlsson, numera Jan Torsten Olsson, var aktiv skådespelare fram till 1984. De sägs att Astrid själv såg Jan sitta i knät på sin bror och fick idén till en annan stor film, nämligen Bröderna Lejonhjärta.

Numera har han precis som Lena Wisborg Candinger lagt skådespeleriet på hyllan. Medan Lena ägnar sig åt olika typer av hantverk har vår busiga Emil blivit datatekniker och sägs även vara flyganalytiker och flygexpert. 

Deras karaktärer kommer att vara en del av vårt kulturarv än i många år Precis som författaren av böckerna Emil i Lönneberga och många andra underbara och lärorika berättelser, Astrid lindgren.

Du gillar kanske också

Peacock.nu